En kärleksrelation kräver vilja och kontinuitet. Det räcker inte att gå till familjerådgivning eller parterapi några gånger när man har problem, för att sedan sticka huvudet i sanden och tro att allt ska bli bra av sig själv. Nej, en kärleksrelation kräver tid och minst lika mycket arbete som alla andra delar i livet. Den naturliga processen när du slutar arbeta med en muskel är förtvining, precis samma sak händer om du slutar arbeta med ditt förhållande.

De viktgaste förhållningssättet och aspekterna enligt mej är följande:
– Acceptera & välkomna förändring i förhållandet
Både du och din partner kommer att förändras, ni kommer inte vara samma personer som när ni träffades, fem år framåt i tiden. Förändring kommer att inträffa och det innebär att ni kommer att behöva medvetet ”välja” varandra varje dag. Så ta aldrig din relation och ditt förhållande för givet, bli inte lat och snål med din kärlek. Hon/han måste inte stanna med dig! Om du inte tar hand om din partners hjärta så kan det gå till någon annan eller så stängas det och då få du aldrig tillbaka det. Kämpa för att vinna din partners kärlek precis som du gjorde när ni date:ade och hitta gemensamma mål, drömmar och visioner att arbeta mot tillsammans.

– Välj fokus & ta fullt ansvar för dina känslor
Fokusera på vad du älskar hos din partner, det du fokuserar på kommer att expandera. Om du fokuserar på det som gör dig galen, kommer du att hitta fel och problem överallt. Om du fokuserar på vad du älskar, kommer du att fyllas av kärlek och uppskattning. Och ta fullt ansvar för dina egna känslor! Det är inte din partners jobb att göra dig lycklig och hon/han kan inte göra dig ledsen. Du är ansvarig för att hitta din egen lycka och genom det kommer din glädje och kärlek också att överföras till ditt förhållande.

– Skyll aldrig på din partner
Om du blir frustrerad eller arg på din partner, bara för att hon/han ”triggar” någonting inuti DIG. Det är dina känslor och ditt ansvar! När du känner dessa känslor ta dej tid att bli närvarande och titta in i dej själv, försök förstå vad det är inom dig som vill få din uppmärksamhet. Du blev attraherad av den här personen eftersom hon/han var den mest lämpade personen att ”trigga” alla dina barndomsår på det mest smärtsamma sättet som är möjligt, för att du ska få möjlighet att läka dem … och när du läker dig själv kommer du inte längre att ”triggas” av din partner.

– Tillåt din partner att bara få vara
När din partner är ledsen eller upprörd är det inte ditt jobb att fixa det, det är ditt jobb att hålla ”spacet” och låta din partner veta att det är okej, att du lyssnar, att hon/han är viktig och att du är en ”klippa” som din partner kan luta sig mot när det stormar. Var närvarande, stark och låt din partner veta att du inte går någonstans. Lyssna på vad hon/han verkligen säger bortom orden och känslorna. Ge din partner inte bara din tid utan ditt fokus, din uppmärksamhet och din själ. Gör vad som krävs för att rensa ditt huvud så att du är helt och hållet är tillsammans med din partner när du är med henne/honom.

– Var transparant
Du behöver inte vara samlad och ha koll på läget hela tiden, var villig att sänka ”garden” och dela dina känslor och rädslor.
Om du vill ha förtroende måste du vara villig att dela ALLT … Speciellt de saker du inte vill dela. Det krävs mod att älska fullt ut, öppna ditt hjärta helt och släpp in din partner även om du inte vet om hon/han kommer tycka om det som finns där. Det modet gör det möjligt för din partner att älska dig helt och hållet, både ditt mörker och ditt ljus. Våga ta bort masken… Om du känner att du behöver bära en mask och spela ett spel med din partner, kommer du aldrig att uppleva den fulla dimensionen av vad kärlek är.

– Förlåt och försonas
Var snabb att erkänna dina misstag, du behöver inte vara perfekt, alla gör misstag, men lär från dem. Fokusera sedan på framtiden i stället för att bära saker från det förflutna. Låt inte historian hålla dig gisslan, att hålla fast vid tidigare misstag som någon av er gjort är ett tungt ankare i förhållandet och kommer att hålla dig tillbaka. Att förlåta och försonas är frihet, så skär loss ankaret och välj istället kärleken, frihet och blicka framåt. Och ta inte dig själv på för stort alvar, skratta, få din partner att skratta. Det gör allt lättare.

Så vad handlar det om egentligen?
Det handlar inte om ”lyckliga i alla sina dagar”. Det handlar om arbete, ett åtagande att växa tillsammans och en vilja att kontinuerligt satsa på att skapa något som kan uthärda evigheten. Bara genom det arbetet kommer lyckan att komma. Förhållande, partnerskap, äktenskap är en del av livet och det kommer att medföra upp och ner gångar. Att omfamna alla cykler och lära sig att lära av och älska varje upplevelse kommer att ge styrkan och perspektivet för att fortsätta bygga förhållandet och relationen djupare bit för bit.