Efter ca 30 år av att försöka lista ut vad som var fel med mig och varför jag var och är så känslig, lärde jag mig slutligen om ”Högkänsliga Personer” (HSP). Det förändrade mitt liv, mestadels till det bättre, då jag fick en ny förståelse för varför jag kände och agerade som jag gjorde. Ca 15 till 20 procent av alla människor är ”högkänsliga”. Dr Elaine Aron är en ledande forskare inom området och har skrivit många böcker om det. Trotts det, är det fortfarande ett främmande koncept för många, så det behövs fortsatt ökad medvetenhet och förståelse inom detta område, fler som delar/berättar, visar att det är normalt så att man inte tror att man är ensam och onormal.

Många av oss med högkänslighet pratar inte om det eftersom vi sällan blir mötta med respekt eller förståelse. Man möts ofta av andra som tycker att man överreagerar, är överkänslig och dramatisk. Redan som barn kan man ha mötts av vuxna som sagt ”skräp till dej” och ”om man är så där känslig, då får man det inte lätt i livet”. Dr Arons definition av att vara en högkänslig person är att de har ett extra känsligt nervsystem, är mer medveten om subtiliteterna i sin omgivning och blir lättare överväldigad i en starkt stimulerande miljö. Detta inkluderar bearbetning av saker runt oss, mer känt som intuition. Dessa personer har också en större empatiska förmåga och kan läsa av känslor hos andra och i omgivningen runt omkring.

Att vara högkänslig har ett pris som kan vara svårt att förstå, både av sig själv men även för andra. Nedan hittar du några saker som för mej har varit utmanande att förstå och hantera initialt:

– Högkänsliga personer är inte bara introverta personer, de kan också vara extroverta.
Jag tycker om att vara extrovert. Jag talar gärna framför publik, har agerat och är ledare i olika sammanhang. Men det är utmattande på grund av all den omedvetna känslomässiga inmatning jag känner av andra. Så, i många fall, efter att ha varit extroverted i en folkmassa, blir jag introvert för att smälta allt, låta det sjunka in och landa inuti mej själv för att undvika att bli överväldigad av mina egna känslor. Det förvirrar andra och det förvirrade mej själv innan jag förstod, vad det handlade om egentligen..

– Det kan vara skrämmande ibland.
Att vara en högkänslig person kan vara en skrämmande sak då det är en väldigt instinktiv och omedvetet sak. Innan man förstår att man är högkänslig, kan det vara svårt att förstå sig själv, varför man agerar och gör som man gör? Varför man känner som man gör? Och varför man saknar kontroll över sina känslomässiga hög- och låg punkter. Jag är högkänslig och vet hur jag ska hantera det men det finns fortfarande situationer än idag då jag blir totalt överväldigad … känslan då är panikartad, jag kan inte tänka rationellt och logisk, det är först när jag tar mej ur situationen som jag förstå vad som hände. Det kan vara riktigt skrämmande eftersom man kan känna sig hotade av något runtomkring, det är obehagligt att känna fara utan att förstå den. För att inte tala om svårigheterna att försöka kommunicera det till andra som oftast inte förstår.

– Vissa miljöer är svårare att befinna sig i än andra
Det tog ganska lång tid för mej att inse varför jag hade så svårt att vara i vissa miljöer och identifiera vilka miljöer det var! Miljöer med mycket sinnesintryck orkar jag inte vara länge i, jag blir snabbt trött, ofokuserad och tung. Ett exempel på en sådan miljö är secondhand affärer, jag tycker verkligen om att shoppa secondhand kläder men klarar inte av att var inne i en sådan butik längre än några minuter. Det är så otroligt mycket sinnesintryck där, massor av lukter, färger blandade huller om buller, det känns stökigt och rörigt, trånga utrymmen och överfullt med kläder, ofta dålig luftkonditionering och varm tryckande stillastående luft, ibland också hög ljudnivå från alla människor som river och sliter i klädhögar. Vissa café miljöer och matbutiker har jag också identierat som svåra att vara i av samma anledning som ovan om det är en rörig och stökig omgivning.

– Vi läser inte tankar, men känslor.
Ordet ”empatiskt” används ofta om högkänsliga personer, det betyder inte att vi kan läsa tankar. Men vi kan läsa av känslor runtomkring oss. Det outtalade i olika sinnestämningar i olika miljöer och situationer. En hög känslig person läser av sinnestämningen i ett rum bixt snabbt tex. det kan se trevligt och gemytligt ut på ytan men energin kan vara ansträngd, återhållsam och kontrollerad. Eller så kan det upplevas utåt sett som tyst och fokuserat men bubbla av energi och kreativitet. Det är också det som initialt gör att man blir förvirrad då ytan inte stämmer med de känslor man snappar upp. En känsla av att ”någoting inte stämmer, något man inte kan sätta fingret på”, eller att ”bilden/intrycket går inte at få ihop” då dessa intryck ibland är motsägande..

– Snälla, säg inte till oss att vi är FÖR emotionella.
Det krävs så mycket tillit av en högkänslig person att öppna upp och berätta eller våga visa det för någon, då man är rädda för vad andra ska tro och tycka eller att bli dömd och kritiserade. Högkänsliga personer är väldigt känslomässiga och jobbar konstant med att kontrollera det, så att det inte blir för mycket och för starkt. Allt för att passa in och inte sticka ut! Men inte ska man trycka ner sina känslor och hålla dom tillbaka? Det är för det mesta en gåva att vara en känslomässig person, så snälla säg inte till oss att vi FÖR emotionella. Vi kan inte kontrollera det och vi gillar att känna saker, det är en viktig del av den person vi är!

Nu äntligen efter många år ser jag det som en gåva, även om det periodvis varit svårt att acceptera och förstå. Men det är OK nu, eftersom jag inser att det är mitt autentiska jag, det är också där min styrka och tillgång ligger. Hoppas med detta inlägg sprida mer medvetenhet och förståelse till alla dom som behöver förstå och acceptera sig själv eller andra, så att alla högkänsliga personer blir bemötta på ett mer empatiskt sätt.