BLOGG

 

 

Röra utanför & inuti = Sant!?

Röra utanför & inuti = Sant!?

Är du en utav dem som blir distraherad och orolig när miljön runt omkring dej är stökig? I hemmet eller på arbetsplatsen. Jag vet inte hur du fungerar men jag känner mej obekväm och blir distraherad när det är stökigt och rörigt runt omkring mej! I mitt fall är jag övertygad om att det beror på min högkänslighet. MEN det har även bevisats genom åren av många olika tester och undersökningar att skräp/virrvarr/bråte i hemmet och på arbetsplatsen spelar en viktig roll i hur vi känner och mår psykiskt. Stökiga, smutsiga hem och arbetsplatser gör att vi känner oss oroliga, hjälplösa och överväldigade. Tyvärr missar vi allt om oftast att dra den kopplingen mellan stöket/röran och stressen i våra liv (även fast det är en betydande källa till stress).

Men hur kommer det sig att stöket/röran runt omkring oss skapar stress?
Det bombarderar våra sinnen med överdrivna stimuli (visuellt, lukt, känsel), vilket får våra sinnen att arbeta övertid på stimuli som inte är nödvändiga eller viktiga.
– Distraherar oss genom att dra uppmärksamheten från vad vårt fokus bör vara på.
– Gör det svårare att slappna av, både fysiskt och mentalt.
– Signalerar hela tiden till våra hjärnor att vårt arbete aldrig utförs.
– Gör oss oroliga eftersom vi aldrig veta om det går att komma igenom och ända ner till botten av den stora högen.
– Skapar skuldkänslor (”Jag borde vara mer organiserad”) och förlägen, speciellt när andra oväntat dyker upp i våra hem eller på arbetsplatsen.
– Hämmar kreativiteten och produktiviteten genom att invadera öppna ytor som gör det enklare att tänka och problemlösa.
– Frustrerar oss genom att hindra oss från att snabbt hitta det vi behöver och vill få tag på.

Att rensa och städa hemmet och på arbetsplatsen frigör energi som man kan använda till andra viktigare saker, det skapar utrymme som gör att man kan koncentrera sig och fokusera på andra uppgifter. Lyckligtvis, till skillnad från andra mer allmänna källor till stress (t.ex. våra jobb, våra relationer), är röran/skräpet runtomkring oss en av de enklaste sakerna att själv fixa/åtgärda. Här kommer några idéer och förslag:

1. Hantera röran/skräpet tillsammans i familjen. Om röran har invaderat hela hemmet ska du inte ta itu med jobbet ensam. Låt alla i familjen vara involverade genom att börja med ett rum som alla använder och göra varje person ansvarig för en sektion/del. Om du lever ensam börja med ett område åt gången och avsluta det rörliga området innan du går vidare till ett annat. Detta ger en känsla av prestation när du ser dina framgångar steg för steg.

2. Om du inte använder det, inte vill ha det eller behöver det, gör dej av med det. Du kan kasta det, återvinna det eller donera det (tänk på att en persons skräp är en annan persons skatt), men behåll det inte. Om du använder den, men bara sällan, förvara den i en låda i garaget (eller om det är ditt kontor, på en hög eller låg plats) för att lämna åtkomligt utrymme för saker du använder oftare. Om du inte har öppnat lådan på ett år, är det som är insidan förmodligen inte något du behöver.

3. Låt inte papper staplas upp. Slumpmässiga papper som ligger huller om buller är ofta nummer 1 avseende stressande röror. Vi översvämmas med post, flygblad, menyer, memo, tidningar och liknande. Gå igenom dessa papper så snart du kan, kasta det du inte behöver och lagra det som är nödvändigt på rätt plats.

4. Gör det roligt! När du rengör saker, städar och rensar, sätt på dina favoritlåtar. Ju mer ”up-beat”, desto bättre! Inte bara kommer du att njuta av låtarna, tiden kommer att gå snabbare och du kommer förmodligen att arbeta snabbare än du skulle göra utan musik.

Det är verkligen värt ansträngningen, jag lovar! Om du inte tror på detta, prova att städa och rengöra något ställe som du känner tynger ner dej och var uppmärksam på hur du känner dig efteråt. Och ofta när man väll kommit igång så har man motivation att fortsätta och rengöra alla andra ställen. Och tänk på alla fördelar som du får på köpet:

Du bränner en hel del kalorier genom att städa. Förutom att vi tappar några kilo, kommer våra sinnen att känna sig lugna i slutet av passet.
Du ökar dina chanser att äta sunt. Vi har en tendens att äter mer när vi är deprimerade, vilket i sin tur påverkar vår hälsa. Så om du stressar över all röra och stök i hemmet (även om du inte inser det) kan det påverka dina matval.
Du sover bättre. Enligt en sovrumsundersökning som genomförts har personer med en vana att städa sin säng och sovrum varje dag 19% större chans att få bättre sömn. Sjuttiofem procent av de intervjuade medgav att deras sömn var ännu bättre när sovrummet var fräscht och städat.
Du minskar risken för sjukdomar. Vi glömmer lätt att våra egna hem kan vara en riktigt smitthärd. Tänk på alla husdjur och oinbjudna smådjur så som silverfiskar etc, kvalster och hår, damm, bakterier och smuts som samlas i ett hem om det inte regelbundet städas eller rensas.
Du ökar din produktivitet. En produktiv person är ofta en gladare och nöjdare person då våra sinnen fungerar bättre när det är mindre rörigt. Sinnet blir mer fokuserat och kan analysera information snabbt. Detta resulterar i effektivitet i alla typer av arbete.

Jag känner mej inspirerad, peppad och taggad, nu är det dags, jag är redo!
Så gör som jag, kavla upp ärmarna, sätt favoritlåten på högsta volym och kasta dej in i röran! Nu jäklar ska det bli ordning och reda … ..

Vi syns på andra sidan!

Hur kan du få en bättre livskvalité?

Hur kan du få en bättre livskvalité?

Oroar du dig mycket? Kanske har du tankar om vad du ska ”göra” med ditt liv! Om du ska behålla ditt trygga jobb eller följa din inre längtan? Ska du skaffa barn eller festa och ha kul? Ska du tjäna pengar eller resa runt i världen? Bör du starta en ideell organisation eller ändra systemet inifrån? Det är lätt att bli förvirrad av alla dessa existentiella frågor! Och ingen av de frågorna kommer att ge dej en bättre livskvalité.om de inte stämmer överens med det som är viktigast för dej.

Livskvalité har inget att göra med vad du ska eller borde göra (eller inte). Det handlar inte om att vara rätt eller fel. Det har ingenting att göra med vad andra tycker och eller tänker. Det har ingenting att göra med att vara rik, respekterad eller känd. Det handlar om att leva livet på dina villkor, att helt enkelt må bra, vara glad och tacksam för det liv du lever!

Så ändra frågorna och låt de gå djupare! Vaknar du på morgonen redo att ta dig an dagen med alla dess utmaningar med gott mod och positiv inställning? Eller ligger det en våt filt över din livsenergi, tyngder på dina axlar och ångest inför den stundande arbetsdagen? Kanske väntar du bara på att arbetsdagen ska ta slut? Att längta efter något nytt och någonting bättre är inte negativt, det kan snarare vara en bra motivator till att förändra och utvecklas, hitta nya saker som väcker intresse och nya mål att sträva mot. Men att ständigt längta bort från den verklighet du lever i just nu, är ett tydligt tecken på att du inte är speciellt nöjd över din situation, samtidigt som du går miste om många möjligheter och fina stunder som finns här och nu.

Vad är livskvalité är för dej?
Om du vill få bättre kontakt med dej själv och vad livskvalité innebär för dej behöver du spendera mer tid i stillhet, lugn och ro utan saker runt omkring som distraherar och stör! Det ger dej större chanser och möjligheter att hitta de svar du letar efter. Nedan hittar du 6 frågor som du kan fundera och reflektera över i lugn och ro, de kan hjälpa dej att förstå bättre vad i livet som är viktigt för just dej. Försök blockera ut andras åsikter och tankar, måsten och borden! Vara ärlig mot dig själv och lyssna på ditt hjärta!

1. Vad gör dig lycklig och glad? Alla jobbar mot någonting, men vad gör dig lycklig nu? vilka situationer och händelser, känner du dig genuint glad och lycklig?
2. Under den senaste månaden, när kände du dig mest närvarande? Vad gjorde du? Med vem och var?
3. Under de senaste sex månaderna, när kände du dej mest levande och vibrerande? Vad gjorde du? Vem var du med?
4. Tänk på en genomsnittlig dag, om du får välja, vilka aktiviteter inspirerar dig mest?
5. Var tycker du om att vara, i vilken mijö trivs du bäst? Trivs du bäst i stan, i skogen, i sommarstugan, i ett varmt land?
6. Vem eller vilka tycker du om att göra saker med? Familjen, partner, barnen, vänner?

När du sen får upp en tydligare bild av vad livskvalité är för dej är det viktigt att du regelbundet sedan använder den insikten, kunskapen och vetskapen, in i en handling och en handlingsplan. Är det viktigt för dig att spendera mer tid med dina barn eller vill du/behöver ha mer egen tid, se då till att göra det. Om du är mest levande och vibrerande när du uppfinner och designar nya saker eller pratar inför folk, gör det, ta in mer av dessa aktiviteter i ditt liv, låt dessa saker få en större plats i ditt liv! Om du trivs bäst med att vara i skogen, se till att planera in stunder då du kan vara där etc. Det är precis alla dessa saker, som du själv tycker om att göra och som är viktiga för dig, som ger livskvalitet. Du är chef över din egen situation och är den som är ansvarig för din livskvalitet.

Vad väntar du på?
Det är när dina prioriteringar hamnar ur balans i förhållande till dina värderingar, de saker som är viktiga för dig, det är då du risker att få bristande livskvalité. Den bristen föder en längtan efter någonting bättre, någonting annat du hellre vill göra eller uppleva istället för att vara här just nu. Men faktum är att det som händer just nu är ditt liv! Tänk på att vi får bara en viss mängd tid här på jorden, så använd den tiden till att göra sådant som får dig att må bra, vara lycklig, både kroppsligt och själsligt. Det är livskvalitet!

Återta ditt unika jag och förverkliga din potensial med hjälp av projektion!

Återta ditt unika jag och förverkliga din potensial med hjälp av projektion!

Tänk på någon du beundrar och ser upp till med respekt och vördnad. Vilken är den primära kvalitén eller den egenskapen som du beundrar mest hos den här personen? Kanske deras mod, övertygelse, karisma, intelligens, kreativitet, talang. Tänk nu på någon du föraktar, inte tycker om. Någon som triggar dej och irriterar dej! Vad är det som du inte tycker om hos personen? Kanske deras själviskhet, ifrågasättande, narcissism eller att de är oäkta. En av de mest fascinerande upptäckterna i psykologin under det senaste århundradet är en mental mekanism som kallas projektion.

Hur fungerar psykologisk projektion?
I grund och botten funkar det så här: i början av barndomen börjar vi psykiskt avskärma delar av oss själva. Vi skär av allt som vi inte kan hitta ett sätt att integrera med i vår strävan efter att bli ”normala” och genomsnittlig. Vi vill desperat passa in under barndomen och under tonårstiden söker vi oss mot mitten in i våra sociala grupper och i samhället. I syfte att få acceptans eller godkännande från vår miljö, föräldrar, lärare, familj och vänner, försöker vi avlägsna våra medfödda egenskaper och kvalitéer som driver oss långt ifrån någon ”genomsnittlighet”. Men eftersom vi inte riktigt kan skära av delar av oss själva. Så vart tar de vägen?

Alla dessa egenskaper blir förpackade i vad psykoanalytiker kallar skuggan (en osynlig väska som vi drar bakom oss sedan barndomen). Och eftersom vi inte enkelt kan identifiera dessa kvaliteter och egenskaper inom oss, testar våra sinnen dem ut på andra.

Så när du blir irriterad på din arbetskollegas själviskhet på jobbet, observerar du din själviskhet. Så din irritation är ett resultat av att du inte äger och tar ansvar för din egen själviskhet, hade du gjort det skulle du inte bli irriterad. Du skulle istället genast erkänna den själviska delen i dig och ha förståelse till hen som härrör från självmedvetenhet, vilket inte skulle utlösa någon känslomässig irritation (eftersom vi alla är speglar för varandra).

Hjälte dyrkan är psykologisk projicering
Det motsatta är också sant. Vi projicerar vår allra största potential och möjligheter på andra människor och gör dessa personer till större än livet. Vi kallar det ”hjälte dyrkan” och det händer inom alla områden, i relationer, i familj, grannar, våra vänner, i skola och på kontor. Problemet är inte att vi projicerar på andra, det är en normal och hälsosam process i vår egen utveckling. Utmaningen kommer när vi inte kommer ihåg våra egna inre kvalitéer och egenskaper för att kunna återintegrera vår latenta potential.

Så varför projicerar vi våra bästa egenskaper på andra? Våra egna positiva egenskaper kan strida mot vår medvetna identitet. Till exempel kanske du har ett stort, omtänksamt hjärta, är känslig och generös. Men de kvalitéerna kan vara i konflikt med ditt nuvarande beteende, då de var villkorade i de miljöer du växte upp i t.ex. i relation med föräldrar, lärare, andra barn i skolan samt hur du ser dig själv. Och eftersom sinnet inte gillar den tvetydigheten och förvirringen, vet den därför inte vad som ska göras med dessa positiva egenskaper eller hur man relaterar till dem. Så när vi inte vet hur vi ska ta dessa positiva egenskaper tillbaka in i oss själva, lämnar vårt sinne bara ett annat alternativ: Att projicera ut dem på någon annan.

Upptäcka ditt inre guld
Den största delen av vår potential är oftast dold från oss själva. Vi är inte medvetna om vad vi verkligen kan – våra medfödda styrkor, drivkraft, latenta talanger, mod och kreativitet dvs, ”Vårt eget inre guld”.

”Vårt eget inre guld är vår själ, den innersta delen av vårt väsen. Det är vi i vårt bästa, vår tjugofyra karatsgåva till oss själva. Alla har inre guld, det är inte skapat, men det måste upptäckas.”

Att integrera det inre guldet är att erkänna vår egen outnyttjade potential bakom beundran och vördnad av andra. Vi börjar erkänna och frigöra oss själva från de talanger och kvaliteter vi beundrar hos andra. Så halva delen av att återvinna ditt eget inre guld är att bli medveten om att du projicerar delar av dig själv på andra. Nedan hittar du några tips på vad du kan göra för att återvinna ditt inre guld och göra meningsfulla förändringar:

Steg 1: Tänk på någon du beundrar eller avundas. Gör en lista över de egenskaper eller attribut som du beundrar eller avundas. Välj EN att arbeta på i taget.

Steg 2: Föreställ dig hur det skulle se ut och kännas om du levde dej in i just den kvalitén i ditt arbete, relationer och känslomässiga attityder nu.

Steg 3: Beskriv hur du förkroppsligar den kvaliteten i ditt liv. Om du till exempel arbetar med egenskapen ”uthållighet” som du beundrar hos någon, skriv ner hur ditt liv förändras när du återvinner denna egenskapen och kvalitén.

Steg 4: Brainstorm fram en lista över saker du kan göra varje dag för att stärka den dimensionen och kvaliteten hos dej själv, ungefär som att träna upp och förstärka en ny muskel.

Steg 5: Slutligen, ”agera som om” du redan har denna kvalitén, egenskapen och dimensionen, som om den redan är en integrerad del i dig. ”Först betyder det att” agerar som om ”men snart handlar vi med lätthet och ännu fler av våra dolda krafter blir tillgängliga för oss.”

Genom detta kommer en positiv förändring, det är en medveten process att bli du mer av dig själv varje dag.

Mental träning med hypnos – ett perfekt kompliment till fysisk träning, teori och teknik

Mental träning med hypnos – ett perfekt kompliment till fysisk träning, teori och teknik

Har du inte nått de resultat som du vill, trotts ansträngningar, planering, övning/träning, utbildning inom ditt karriärs/fokus område (oavsett om det handlar om idrott, teater, konst, musik, eller i näringslivet)? Då kan mental träning med hjälp av hypnos vara det som hjälper dig till nästa nivå och öka din förmåga att prestera. Nå toppresultat med hjälp av den här djupare formen av mental träning, förfina teknik, skapa nya muskel och kroppsminnen, lär dig att slappna av vid events, föreställningar, uppvisningar och tävlingar så att du presterar på topp när det gäller. Släpp dina egna begränsningar med hjälp av mental träning och hypnos/hypnosterapi.

Viktiga nycklar till framgång är:
– Att vara lugn avslappnad och samlad
Mental press skapar spänning i kroppen. Topp prestation sker lättare när du får tillgång till din fysiska och mentala avslappning. Hypnos och självhypnos är ett otroligt bra redskap för stressreduktion. Jag hjälper dig att bearbeta fysisk och mental spänning som finns i din kropp och ersätter det med en känsla av lugn och harmoni i både kropp och själ. Du blir mer tillfreds och alert, en ökad känsla av glädje och frid. Avslappningen har också ett annat viktigt syfte och det är skapa det optimala sättet för din kropp att undermedvetet göra sitt jobb utan störningar från ditt medvetna.

– Positivt Självprat
Självprat är den interna dialogen du har eller det du säger högt om dig själv eller en situation. Hjärnforskare säger att vårat självprat genererar ca. 150 – 300 ord/minut. Med negativt självprat skapar begräsningar för vad du tror att du kan göra och prestera. Negativt självprat handlar om dåtid och framtid samt slutresultatet. Det är faktorer som du inte kan påverka men med hjälp av hypnos kan du mycket lättare förändra ditt självprat till att bli positivt och därmed skapa bättre förutsättningar att lyckas istället för att misslyckas. Det är viktigt att du blir och är medveten om den självkritik du ger dig själv och vänder det till positivt självprat som stärker. Detta är lika viktigt som fysik träning eller övning på själva tekniken (oavsett om det är att måla, sjunga, skådespela, dansa eller presentera i media eller näringslivet). Genom hypnos är det mycket snabbare och lättare att eliminera det som är negativt och förändra det till positiva känslor.

– Koncentration
Har du svårt med koncentrationen? Har du svårt att fokusera? Människor som har svårt att koncentrera sig säger ofta att de har svårt att fokusera och blir därför lätt distraherade av det som finns runt omkring. Vanliga orsaker till att tappa fokus är: Oro att inte vara tillräckligt bra, dåligt självförtroende samt distraktioner runt omkring dig. Koncentration handlar om att kunna fokusera och vara i nuet så att du kan prestera det när det gäller. Hypnos hjälper dig med att ta bort de blockeringar som finns i det undermedvetna som hindrar dig från att kunna fokusera till max. Genom hypnos kan du förbereda dig i ett tillstånd där distraktioner inte finns, och i det tillståndet blir du inte distraherad av det som händer runt omkring dig. Ju mer du tränar på detta ju mer kontroll får du genom självdisciplin, medvetenhet och koncentration.

– Släppa prestationsångesten
Det finns många duktiga artister, sångare, dansare, idrottare som presterar på topp när de tränar men kan inte prestera när det är dags att leverara i tävlingar eller på scenen, prestationsångest. Genom hypnos får du hjälp att mentalt förbereda dig inför en tävling, ett event, en förställning etc. Du får redskap för att öka din självdisciplin, din självmedvetenhet och koncentration och därmed vara i nuet med full koncentration på den uppgift du har framför dig. På det sättet tar du en utmaning åt gången och byta ut ångestkänslan mot en vinnarkänsla och vara ”in the Zone” och i ”Flow”.

– Hantera rädsla
Rädsla är en smärtsam känsla som kan triggas igång av något som är verkligt eller en fantasi. Det undermedvetna kan inte skilja mellan verklighet och fantasi så oavsett vilket, blir reaktionen lika kraftfull. När du känner rädsla stoppas inlärningsprocessen, så det är viktigt at reflektera över: Vad det är du som du rädd för? Och hur det påverkar dig? Samt vad det är som triggar igång rädslan? Är du rädd för vissa banor, arenor, ställen, platser? Med hjälp av hypnos får du hjälp att transformera ”rösten” om tidigare ”misslyckanden” och förändra den ”rösten” till positiva tankar om framgång. Du lär dig tekniker för att eliminera de negativa tankarna.

– Hantera misstag och misslyckanden
Dömer du dig själv för det som hänt i det förflutna? Kanske har du gjort något eller några ”misstag” som gjorde att du misslyckades på en tävling, på scenen, på ett event etc. Om du vill bli och fortsätta att vara framgångsrik så måste du släppa det som hänt och sluta att slå på dig själv för det som hände. Om du slår på dig själv för gamla ”misstag” fråga dig själv: Har det hjälpt dig att du slagit på dig själv för att du gjorde ”fel” och ”misslyckades”? Har det fått dig att må bättre? Har det förbättrat dina prestationer? Med hjälp av hypnos kan du kommunicera med ditt undermedvetna och omprogrammera dig själv till framgång. Genom att du förbereder dig genom avslappning, visualisering, bearbetar gammalt känslomässigt bagage och negativa/destruktiva beteenden och tankar får du bättre fokus och kan koncentrera dig på ett helt annat sätt.

Mental träning med hypnos görs mot ett givet mål under en säsong eller längre period, tex. inför en tävling, förställning eller ett event. Metal träning fungerar precis som vilken muskel som helst, den behöver regelbundet tränas för att bli starkare, bättre och smidigare!

Kanske är det något för dej? Är du nyfiken? Och vill prova?
Du är varmt Välkommen att kontakta mej med frågor/funderingar och/eller boka tid för ett första möte!

Dilema, Diagnos eller Gåva? – Den högkänsliga människan

Dilema, Diagnos eller Gåva? – Den högkänsliga människan

Efter ca 30 år av att försöka lista ut vad som var fel med mig och varför jag var och är så känslig, lärde jag mig slutligen om ”Högkänsliga Personer” (HSP). Det förändrade mitt liv, mestadels till det bättre, då jag fick en ny förståelse för varför jag kände och agerade som jag gjorde. Ca 15 till 20 procent av alla människor är ”högkänsliga”. Dr Elaine Aron är en ledande forskare inom området och har skrivit många böcker om det. Trotts det, är det fortfarande ett främmande koncept för många, så det behövs fortsatt ökad medvetenhet och förståelse inom detta område, fler som delar/berättar, visar att det är normalt så att man inte tror att man är ensam och onormal.

Många av oss med högkänslighet pratar inte om det eftersom vi sällan blir mötta med respekt eller förståelse. Man möts ofta av andra som tycker att man överreagerar, är överkänslig och dramatisk. Redan som barn kan man ha mötts av vuxna som sagt ”skräp till dej” och ”om man är så där känslig, då får man det inte lätt i livet”. Dr Arons definition av att vara en högkänslig person är att de har ett extra känsligt nervsystem, är mer medveten om subtiliteterna i sin omgivning och blir lättare överväldigad i en starkt stimulerande miljö. Detta inkluderar bearbetning av saker runt oss, mer känt som intuition. Dessa personer har också en större empatiska förmåga och kan läsa av känslor hos andra och i omgivningen runt omkring.

Att vara högkänslig har ett pris som kan vara svårt att förstå, både av sig själv men även för andra. Nedan hittar du några saker som för mej har varit utmanande att förstå och hantera initialt:

– Högkänsliga personer är inte bara introverta personer, de kan också vara extroverta.
Jag tycker om att vara extrovert. Jag talar gärna framför publik, har agerat och är ledare i olika sammanhang. Men det är utmattande på grund av all den omedvetna känslomässiga inmatning jag känner av andra. Så, i många fall, efter att ha varit extroverted i en folkmassa, blir jag introvert för att smälta allt, låta det sjunka in och landa inuti mej själv för att undvika att bli överväldigad av mina egna känslor. Det förvirrar andra och det förvirrade mej själv innan jag förstod, vad det handlade om egentligen..

– Det kan vara skrämmande ibland.
Att vara en högkänslig person kan vara en skrämmande sak då det är en väldigt instinktiv och omedvetet sak. Innan man förstår att man är högkänslig, kan det vara svårt att förstå sig själv, varför man agerar och gör som man gör? Varför man känner som man gör? Och varför man saknar kontroll över sina känslomässiga hög- och låg punkter. Jag är högkänslig och vet hur jag ska hantera det men det finns fortfarande situationer än idag då jag blir totalt överväldigad … känslan då är panikartad, jag kan inte tänka rationellt och logisk, det är först när jag tar mej ur situationen som jag förstå vad som hände. Det kan vara riktigt skrämmande eftersom man kan känna sig hotade av något runtomkring, det är obehagligt att känna fara utan att förstå den. För att inte tala om svårigheterna att försöka kommunicera det till andra som oftast inte förstår.

– Vissa miljöer är svårare att befinna sig i än andra
Det tog ganska lång tid för mej att inse varför jag hade så svårt att vara i vissa miljöer och identifiera vilka miljöer det var! Miljöer med mycket sinnesintryck orkar jag inte vara länge i, jag blir snabbt trött, ofokuserad och tung. Ett exempel på en sådan miljö är secondhand affärer, jag tycker verkligen om att shoppa secondhand kläder men klarar inte av att var inne i en sådan butik längre än några minuter. Det är så otroligt mycket sinnesintryck där, massor av lukter, färger blandade huller om buller, det känns stökigt och rörigt, trånga utrymmen och överfullt med kläder, ofta dålig luftkonditionering och varm tryckande stillastående luft, ibland också hög ljudnivå från alla människor som river och sliter i klädhögar. Vissa café miljöer och matbutiker har jag också identierat som svåra att vara i av samma anledning som ovan om det är en rörig och stökig omgivning.

– Vi läser inte tankar, men känslor.
Ordet ”empatiskt” används ofta om högkänsliga personer, det betyder inte att vi kan läsa tankar. Men vi kan läsa av känslor runtomkring oss. Det outtalade i olika sinnestämningar i olika miljöer och situationer. En hög känslig person läser av sinnestämningen i ett rum bixt snabbt tex. det kan se trevligt och gemytligt ut på ytan men energin kan vara ansträngd, återhållsam och kontrollerad. Eller så kan det upplevas utåt sett som tyst och fokuserat men bubbla av energi och kreativitet. Det är också det som initialt gör att man blir förvirrad då ytan inte stämmer med de känslor man snappar upp. En känsla av att ”någoting inte stämmer, något man inte kan sätta fingret på”, eller att ”bilden/intrycket går inte at få ihop” då dessa intryck ibland är motsägande..

– Snälla, säg inte till oss att vi är FÖR emotionella.
Det krävs så mycket tillit av en högkänslig person att öppna upp och berätta eller våga visa det för någon, då man är rädda för vad andra ska tro och tycka eller att bli dömd och kritiserade. Högkänsliga personer är väldigt känslomässiga och jobbar konstant med att kontrollera det, så att det inte blir för mycket och för starkt. Allt för att passa in och inte sticka ut! Men inte ska man trycka ner sina känslor och hålla dom tillbaka? Det är för det mesta en gåva att vara en känslomässig person, så snälla säg inte till oss att vi FÖR emotionella. Vi kan inte kontrollera det och vi gillar att känna saker, det är en viktig del av den person vi är!

Nu äntligen efter många år ser jag det som en gåva, även om det periodvis varit svårt att acceptera och förstå. Men det är OK nu, eftersom jag inser att det är mitt autentiska jag, det är också där min styrka och tillgång ligger. Hoppas med detta inlägg sprida mer medvetenhet och förståelse till alla dom som behöver förstå och acceptera sig själv eller andra, så att alla högkänsliga personer blir bemötta på ett mer empatiskt sätt.

Du hittar mig även på

Kontakta mig