Vi vet mycket, men långt ifrån allt! Men något vi vet är att vårt undermedvetna fattar beslut innan vårt medvetna sinne vet vad som händer. Och med tanke på hur stort inflytande vårt undermedvetna har i vårt liv är det viktigt att förstå hur den delen fungerar. Nedan hittar du lite intressant fakta, som kan hjälpa dej att förstå hur det påverkar oss.

1. Enligt biologer har hjärnan 90 miljarder nervceller som hålls samman av biljoner anslutningspunkter som kallas synapser. Men hur kraftfull är den mänskliga hjärnan, egentligen? Forskare tror att en mänsklig hjärna kan innehålla så mycket information som Internet gjorde omkring 2007. Ganska chockerande, med tanke på hur ofta vi tappar bort vardagsföremål, eller glömmer vad vi åt till lunch eller middag. Detta visar hur mycket vi jobbar med sådant som vi inte är medvetna om.

2. Försök att sätta detta i perspektiv – vi använder bara 5% av hjärnans kapacitet för minnet, vilket innebär att det undermedvetna kontrollerar de återstående 95%. Och även om vi inte vet om det, så arbetar vårt undermedvetna aktivt oavsett om vårt medvetna sinne vet om det eller inte! Den bästa illustrationen på det är ett isberg, där den lilla delen av isberg som visas ovanför vattnet är vårt medvetna, och den enorma delen som ligger under vattnet är vårt undermedvetna. Omvänt är det ditt medvetna sinne liknande en trädgårdsmästare som planterar frön i trädgården och det undermedvetna sinnet är den bördiga jorden.

3. Om du inte riktigt förstår hur det undermedvetna fungerar, prova då detta – nästa gång du skriver, försök medvetet att tillkänna ge varje tangenttryckning du skriver på datorn, mobilen eller surfplattan. Kanske lägger du märke till att det blir väldigt tröttsamt och tidskrävande, inte sant? Och tvärt om, om du inte är så uppmärksam, så skriver texten liksom sig självt, fingrarna flyter över tangentbordet av sig självt! Det är kraften hos det undermedvetna i arbete.

4. Ditt undermedvetande är en gigantisk minnesbank som lagrar och sorterat ALLT som någonsin har hänt dig. När en människa når 21 års ålder är mängden data som tas emot och lagras ca 100 gånger innehållet i Encyclopedia Britannica – det är 32 volymer – 32 640 sidor med en halv miljon ämnen!

5. Det medvetna sinnet kommanderar och det undermedvetna sinnet lyder. Det är här lagen om attraktion kommer in – om du upprepar ett positivt mantra och en affirmation om och om igen, kanske det medvetna sinnet inte nödvändigtvis tror på det – ännu – men det undermedvetna sinnet kommer att ”höra” det och arbeta med att komma dit. Och då det undermedvetna inte vet något om tid (det finns bara NU, inget förflutna eller framtid), behöver du använda affirmationer med ordet ”nu” eller i ”nuet”. Då kommer det undermedvetna att hjälpa till att justera så att det blir verklighet.

6. Enligt modellen Neuro-Linguistic Programming (NLP) bombarderas människor varje sekund med över 2 miljoner data. Det är det undermedvetna sinnets plikt att hjälpa till att filtrera genom det, annars skulle det medvetna sinnet vara extremt överväldigat och inte kunna göra sitt jobb.

7. Det språk som det undermedvetna kommunicerar i är inte verbalt. Det finns inga ord, allt framställs i bilder, känslor och metaforer. Det svarar på att visualisera vad du vill och kommunicerar tillbaka till det medvetna genom drömmar, föraningar och musik som ”verkar” dyka upp från ingenstans.

8. De flesta av våra tankar och trosuppfattningar om världen bildas på en undermedveten nivå, från åldern 2 till 7 när lärandet är undermedvetet. Det är just då som ett barns uppfattningar om världen laddas ner och bildas.

9. 15 minuter innan man somnar, när sinnet och kroppen börjar lugna ner sig, muskelspänningar lossnar och andningen är mer avslappnad, det är här som hjärnan producerar alfavågor. I detta 15-minuters fönster mellan vakenhet och sömn finns det 7-14 elektriska vågor varje sekund. Det är då som en tunnel öppnas för att ta emot undermedvetna meddelanden. Bland annat var konstnären Salvador Dali väldigt fascinerad av detta speciella fönster mellan att vara vaken och att sova. Faktum är att det var i det ögonblicket i tiden som han kunde komma åt och skapa några av sina mest berömda målningar. Hans sätt att få ut det mesta av detta övergående tillstånd var att placera en tennplatta på golvet och hålla en sked över plattan, medan han satt i en stol. Han slappnade av i kroppen, gick in i det drömtillståndet och i det ögonblick som han somnade, skulle skeden falla ur hans hand och slå på plattan och väcka upp honom så att han kunde spela in vad som fanns i hans undermedvetna (bilder,känslor etc).

10. Vår andning är en undermedveten händelse – vi glömmer den lätt, eftersom den händer av sig självt och är så naturlig. Forntida östlig medicin inser vikten av andningsarbete och hur andetag är kopplingen mellan det medvetna och undermedvetna sinnet. När vi börjar föra det in i det medvetna sinnet, kan vi bli mer medvetna om andra delar av oss själva som har varit undermedvetna – detta skapar medvetenhet och är grundprincipen för meditation.

11. Det undermedvetna gillar att bli lämna ifred och fungerar som bäst när du inte är så alert, som när du sover eller dagdrömmer. Har du någonsin lagt märke till hur bra idéer eller lösningar på problem du har tänkt på kommer till dig när du slappnar av, badar, åker buss eller går en promenad?

12. Det är inte bara våra gener som avgör vem vi är. Det finns nya studier som bevisar att våra gener faktiskt styrs och manipuleras av hur våra sinnen uppfattar och tolkar vår omgivning! Det betyder att vi har mer kontroll på hur vi är, vi kan påverka och ändra på olika faktorer dvs. hur vi tolkar och agerar i olika händelser och situationer som inträffar oss.

13. Vårt undermedvetna är mycket snabbare vårt medvetna sinne. Studier från 1970-talet visar att den mänskliga hjärnan börjar förbereda sig för åtgärder under en tredjedel av en sekund innan vi medvetet beslutar att agera. Poängen? Vi tror att vi tar ett medvetet beslut, när i verkligheten vårt undermedvetna redan tagit beslutet åt oss.

14. Det undermedvetna är alltid vaket och snurrar. Det arbetar alltid för att kontrollera dina organ och kroppsfunktioner medan ditt medvetna sinne sover. Det betyder att ditt undermedvetna fortfarande plockar upp saker genom hörseln eller genom att bearbeta känslor medan du sover. Därför är det viktigt hur du varvar ner innan läggdags, då det påverkar och får en effekt beroende på om du lyssnar på avkopplande musik, surfar eller spelar på mobil/surfplatta, tittar på skräckfilm eller tar ett varmt bad. Bli medveten om vilket meddelande & budskap du utsätter dej för innan du sover eller strax efter att du vaknar, allt blir mat för ditt undermedvetna.

Vill du ha hjälp med att komma i kontakt med ditt undermedveta? eller få mer kunskap om hur du ska hantera det? Hör av dej!