Är du en utav dem som blir distraherad och orolig när miljön runt omkring dej är stökig? I hemmet eller på arbetsplatsen. Jag vet inte hur du fungerar men jag känner mej obekväm och blir distraherad när det är stökigt och rörigt runt omkring mej! I mitt fall är jag övertygad om att det beror på min högkänslighet. MEN det har även bevisats genom åren av många olika tester och undersökningar att skräp/virrvarr/bråte i hemmet och på arbetsplatsen spelar en viktig roll i hur vi känner och mår psykiskt. Stökiga, smutsiga hem och arbetsplatser gör att vi känner oss oroliga, hjälplösa och överväldigade. Tyvärr missar vi allt om oftast att dra den kopplingen mellan stöket/röran och stressen i våra liv (även fast det är en betydande källa till stress).

Men hur kommer det sig att stöket/röran runt omkring oss skapar stress?
Det bombarderar våra sinnen med överdrivna stimuli (visuellt, lukt, känsel), vilket får våra sinnen att arbeta övertid på stimuli som inte är nödvändiga eller viktiga.
– Distraherar oss genom att dra uppmärksamheten från vad vårt fokus bör vara på.
– Gör det svårare att slappna av, både fysiskt och mentalt.
– Signalerar hela tiden till våra hjärnor att vårt arbete aldrig utförs.
– Gör oss oroliga eftersom vi aldrig veta om det går att komma igenom och ända ner till botten av den stora högen.
– Skapar skuldkänslor (”Jag borde vara mer organiserad”) och förlägen, speciellt när andra oväntat dyker upp i våra hem eller på arbetsplatsen.
– Hämmar kreativiteten och produktiviteten genom att invadera öppna ytor som gör det enklare att tänka och problemlösa.
– Frustrerar oss genom att hindra oss från att snabbt hitta det vi behöver och vill få tag på.

Att rensa och städa hemmet och på arbetsplatsen frigör energi som man kan använda till andra viktigare saker, det skapar utrymme som gör att man kan koncentrera sig och fokusera på andra uppgifter. Lyckligtvis, till skillnad från andra mer allmänna källor till stress (t.ex. våra jobb, våra relationer), är röran/skräpet runtomkring oss en av de enklaste sakerna att själv fixa/åtgärda. Här kommer några idéer och förslag:

1. Hantera röran/skräpet tillsammans i familjen. Om röran har invaderat hela hemmet ska du inte ta itu med jobbet ensam. Låt alla i familjen vara involverade genom att börja med ett rum som alla använder och göra varje person ansvarig för en sektion/del. Om du lever ensam börja med ett område åt gången och avsluta det rörliga området innan du går vidare till ett annat. Detta ger en känsla av prestation när du ser dina framgångar steg för steg.

2. Om du inte använder det, inte vill ha det eller behöver det, gör dej av med det. Du kan kasta det, återvinna det eller donera det (tänk på att en persons skräp är en annan persons skatt), men behåll det inte. Om du använder den, men bara sällan, förvara den i en låda i garaget (eller om det är ditt kontor, på en hög eller låg plats) för att lämna åtkomligt utrymme för saker du använder oftare. Om du inte har öppnat lådan på ett år, är det som är insidan förmodligen inte något du behöver.

3. Låt inte papper staplas upp. Slumpmässiga papper som ligger huller om buller är ofta nummer 1 avseende stressande röror. Vi översvämmas med post, flygblad, menyer, memo, tidningar och liknande. Gå igenom dessa papper så snart du kan, kasta det du inte behöver och lagra det som är nödvändigt på rätt plats.

4. Gör det roligt! När du rengör saker, städar och rensar, sätt på dina favoritlåtar. Ju mer ”up-beat”, desto bättre! Inte bara kommer du att njuta av låtarna, tiden kommer att gå snabbare och du kommer förmodligen att arbeta snabbare än du skulle göra utan musik.

Det är verkligen värt ansträngningen, jag lovar! Om du inte tror på detta, prova att städa och rengöra något ställe som du känner tynger ner dej och var uppmärksam på hur du känner dig efteråt. Och ofta när man väll kommit igång så har man motivation att fortsätta och rengöra alla andra ställen. Och tänk på alla fördelar som du får på köpet:

Du bränner en hel del kalorier genom att städa. Förutom att vi tappar några kilo, kommer våra sinnen att känna sig lugna i slutet av passet.
Du ökar dina chanser att äta sunt. Vi har en tendens att äter mer när vi är deprimerade, vilket i sin tur påverkar vår hälsa. Så om du stressar över all röra och stök i hemmet (även om du inte inser det) kan det påverka dina matval.
Du sover bättre. Enligt en sovrumsundersökning som genomförts har personer med en vana att städa sin säng och sovrum varje dag 19% större chans att få bättre sömn. Sjuttiofem procent av de intervjuade medgav att deras sömn var ännu bättre när sovrummet var fräscht och städat.
Du minskar risken för sjukdomar. Vi glömmer lätt att våra egna hem kan vara en riktigt smitthärd. Tänk på alla husdjur och oinbjudna smådjur så som silverfiskar etc, kvalster och hår, damm, bakterier och smuts som samlas i ett hem om det inte regelbundet städas eller rensas.
Du ökar din produktivitet. En produktiv person är ofta en gladare och nöjdare person då våra sinnen fungerar bättre när det är mindre rörigt. Sinnet blir mer fokuserat och kan analysera information snabbt. Detta resulterar i effektivitet i alla typer av arbete.

Jag känner mej inspirerad, peppad och taggad, nu är det dags, jag är redo!
Så gör som jag, kavla upp ärmarna, sätt favoritlåten på högsta volym och kasta dej in i röran! Nu jäklar ska det bli ordning och reda … ..

Vi syns på andra sidan!