Oroar du dig mycket? Kanske har du tankar om vad du ska ”göra” med ditt liv! Om du ska behålla ditt trygga jobb eller följa din inre längtan? Ska du skaffa barn eller festa och ha kul? Ska du tjäna pengar eller resa runt i världen? Bör du starta en ideell organisation eller ändra systemet inifrån? Det är lätt att bli förvirrad av alla dessa existentiella frågor! Och ingen av de frågorna kommer att ge dej en bättre livskvalité.om de inte stämmer överens med det som är viktigast för dej.

Livskvalité har inget att göra med vad du ska eller borde göra (eller inte). Det handlar inte om att vara rätt eller fel. Det har ingenting att göra med vad andra tycker och eller tänker. Det har ingenting att göra med att vara rik, respekterad eller känd. Det handlar om att leva livet på dina villkor, att helt enkelt må bra, vara glad och tacksam för det liv du lever!

Så ändra frågorna och låt de gå djupare! Vaknar du på morgonen redo att ta dig an dagen med alla dess utmaningar med gott mod och positiv inställning? Eller ligger det en våt filt över din livsenergi, tyngder på dina axlar och ångest inför den stundande arbetsdagen? Kanske väntar du bara på att arbetsdagen ska ta slut? Att längta efter något nytt och någonting bättre är inte negativt, det kan snarare vara en bra motivator till att förändra och utvecklas, hitta nya saker som väcker intresse och nya mål att sträva mot. Men att ständigt längta bort från den verklighet du lever i just nu, är ett tydligt tecken på att du inte är speciellt nöjd över din situation, samtidigt som du går miste om många möjligheter och fina stunder som finns här och nu.

Vad är livskvalité är för dej?
Om du vill få bättre kontakt med dej själv och vad livskvalité innebär för dej behöver du spendera mer tid i stillhet, lugn och ro utan saker runt omkring som distraherar och stör! Det ger dej större chanser och möjligheter att hitta de svar du letar efter. Nedan hittar du 6 frågor som du kan fundera och reflektera över i lugn och ro, de kan hjälpa dej att förstå bättre vad i livet som är viktigt för just dej. Försök blockera ut andras åsikter och tankar, måsten och borden! Vara ärlig mot dig själv och lyssna på ditt hjärta!

1. Vad gör dig lycklig och glad? Alla jobbar mot någonting, men vad gör dig lycklig nu? vilka situationer och händelser, känner du dig genuint glad och lycklig?
2. Under den senaste månaden, när kände du dig mest närvarande? Vad gjorde du? Med vem och var?
3. Under de senaste sex månaderna, när kände du dej mest levande och vibrerande? Vad gjorde du? Vem var du med?
4. Tänk på en genomsnittlig dag, om du får välja, vilka aktiviteter inspirerar dig mest?
5. Var tycker du om att vara, i vilken mijö trivs du bäst? Trivs du bäst i stan, i skogen, i sommarstugan, i ett varmt land?
6. Vem eller vilka tycker du om att göra saker med? Familjen, partner, barnen, vänner?

När du sen får upp en tydligare bild av vad livskvalité är för dej är det viktigt att du regelbundet sedan använder den insikten, kunskapen och vetskapen, in i en handling och en handlingsplan. Är det viktigt för dig att spendera mer tid med dina barn eller vill du/behöver ha mer egen tid, se då till att göra det. Om du är mest levande och vibrerande när du uppfinner och designar nya saker eller pratar inför folk, gör det, ta in mer av dessa aktiviteter i ditt liv, låt dessa saker få en större plats i ditt liv! Om du trivs bäst med att vara i skogen, se till att planera in stunder då du kan vara där etc. Det är precis alla dessa saker, som du själv tycker om att göra och som är viktiga för dig, som ger livskvalitet. Du är chef över din egen situation och är den som är ansvarig för din livskvalitet.

Vad väntar du på?
Det är när dina prioriteringar hamnar ur balans i förhållande till dina värderingar, de saker som är viktiga för dig, det är då du risker att få bristande livskvalité. Den bristen föder en längtan efter någonting bättre, någonting annat du hellre vill göra eller uppleva istället för att vara här just nu. Men faktum är att det som händer just nu är ditt liv! Tänk på att vi får bara en viss mängd tid här på jorden, så använd den tiden till att göra sådant som får dig att må bra, vara lycklig, både kroppsligt och själsligt. Det är livskvalitet!