Alla kan coacha sig själv! Det handlar till största delen om disciplin & hängivenhet. Är du disciplinerad och super taggad, så kan detta vara något för dej! Är du istället den bekväma och odisciplinerade typen, som ofta hittar på ursäkter och undanflykter så kanske detta inte är rätt metod för dej!
1. Identifiera områden för förbättring
Okej, du inser att du behöver göra förändringar i ditt liv och är redo att coacha dej själv. Då är nästa steg att identifiera vilka områden som du behöver rikta in dej på dvs. inom karriär, hälsa, ekonomi etc. Börja med och fokusera på det området som är minst tillfredsställande! T.ex. Om du har ett bra liv, men det finns några saker som inte är bra, jobba på de saker som inte är bra. Och om du har ett hemskt liv, arbeta då med det som är värst. Det är där det finns potential att skapa mest förbättring!
Använd din kroppsliga kompass dvs. dina fysiska känslor att identifiera och reflektera över när du gör någonting som är bra för dig eller när det är dåligt. Om du enbart följer känslan av t.ex. frihet och glädje kontra sammandragning och spänning i kroppen, kommer du att göra bra instinktiva beslut.
Notera också att om du tänker samma tanke om och om igen- ”jag önskar att jag kunde .….. ” tex. ”Jag önskar att jag kunde bli mer organiserad” eller ”jag önskar att jag kunde bygga ett socialt liv etc.” – om du inte ändrar saker, kommer du förmodligen inte att förändra situationen.
Det är viktigt att ta itu med förbättringsområdena en åt gången, även om du identifierar otaliga områden som behöver förbättras så fokusera på en i taget tills du är nöjd och målet har nåtts.
2. Hanterbara mål
Mål behöver vara korta och konkreta ”så att fastnar i hjärnan och stannar kvar där”.
Hjärnan fungerar så att den alltid flyter mot något positivt eller negativt. Om målet handlar om att ha mer av något t.ex. Om ditt mål är att vara lugnare kommer du att märka lugnet i ditt liv. Men om ditt mål är att vara mindre stressad märker du stress, för det är vad din hjärna är inriktad på.
Fråga dig själv, vad som egentligen är viktigt i ditt liv, och vem är den person jag vill bli? De flesta av oss vet det! Viktigt att inte bara tänka utan skriva ner och konkretisera! Så ta dej tid, skriv ner dina mål kopplat till konkreta fakta så som tid, vikt, pengar mm. Följ sedan upp dessa veckovis i en journal om hur det går(kanske i tabell form) syftet är att följa hur ditt beteende stämmer med ditt resultat och ditt mål. T.ex. om du vill ha mer tid för dej själv, skriv då i tabellen hur mycket tid du varje dag lägger på dej själv och utvärdera sedan med jämna mellan rum ditt beteende. Det metoden kommer hjälper dig att bli bättre i nästan vad som helst och hålla dig fokuserad på det som är viktigt. Och när du sedan når dina mål skapar du nya mål och mätningar.
Jag rekommenderar också att du registrerar din livskvalitet dagligen på en skala från 0 till 10, där super-glad är 10 och eländig är 0. Skriv ner några saker du gör varje dag. Syftet är att se tillbaka och se vad du gjorde på de dagar du kände dig eländig och de dagar du kände dej glad. Det är ett sätt/en metod för att undersöka närmare vart din lycka och glädje tog vägen samt vart du hittade glädje kopplat till de saker du gör.
3. Samla stöd
Även om du nu gör detta ensam utan en extern coach så behöver du inte gå igenom detta utan något externt stöd. Forskning visar att det är otroligt starkt och användbart att vara i ett supportnät för att hålla fokus på målen.
Ta reda på vilka de viktigaste människorna är i ditt liv och involvera dem i att hjälpa dig förändras! Forskning visar att de som följer upp sina målförlopp med andra har mycket större framgång och förbättring. Det kan t.ex. vara super bra att berätta om målen/målet för vänner, familj och kollegor då är det mer sannolikt att hålla sig till målet eftersom du inte vill se dåligt ut. Så sprida ordet till dina närverk av vänner och bekanta och vänd dej till dem när det känns svårt och utmanande.
4. Var beredd på motgångar
Självcoaching är inte lätt, och det är viktigt att erkänna det redan från början. Bara den vetskapen kommer hjälpa dig när du möter hinder längs vägen, motgångar är oundvikliga, till och med de mest framgångsrika människorna i världen misslyckas.
Och när detta händer, ställa följande frågor: Vad är det jag verkligen ville ha? Vad har jag lärt mig av mitt misslyckande? Är det jag vill förändra den rätta saken att jobba med? Vill du prova igen även om du kanske kommer att lyckas? Svara ärligt med din intuition som barometer. Det är så, att varje framgång som någonsin uppnåtts sker med hjälp av misslyckanden.
Det är också viktigt att förlåt sig själv för det som hände när man misslyckades och inse att det är en daglig process, om du slutar och ger upp blir det inte bättre. T.ex. ”Säg att du är en golfare, och du slår ett skott i en sandfälla. Om du blir upprörd blir ditt nästa skott troligen sämre. Istället själv till dej själv: Det som hände, det hände. Jag ska börja om. Jag ska slå det bästa jag kan!”
Notera dock att om du ständigt stöter på hinder, undersök då din omgivande miljö noggrant. Vilka faktorer finns runt omkring dej, hemma, på jobbet eller i din sociala umgängeskrets som agerar mot dig? Om du inte ändrar din miljö tenderar det att driva dig tillbaka till samma beteende!
5. Fira framgångarna och målen som uppnåtts
Sist men inte minst glöm inte bort att fira dina framgångar, när du gjort framsteg och nått dina mål! Det är viktigt psykologiskt att belöna sig själv när positiva förändringar skett! Det behöver inte kosta massor av pengar men ett tydligt tillkänna givande av din prestation stöttar din självkänsla, inspirerar och motiverar till att fortsätta. Så fira på och unna dej att njuta av segern oavsett hur stor eller liten den är!
It is all GOOD!