Vad är en Fobi?
De flesta av oss är väl rädda för någonting, till exempel för mörker, för ormar eller för sprutor. För ungefär 10-15% av befolkningen blir rädslan, någon gång i livet, så stark och får sådana orimliga proportioner att man kan tala om en fobi. Ordet fobi kommer från grekiskan och betyder fruktan eller skräck – och det är precis vad det handlar om.
Fobier ligger till 99% från ett inlärt beteende i tidig barndom. I och med att barn inte har något större medvetet beteende så är det ständigt i ett undermedvetet hypnotiskt tillstånd, och har därför väldigt lätt att lära in saker och ting på gott och ont. Och även om man som barn inte led av detta så kan det byggas på över tid och visa sig först senare i livet.
Den som är rädd för ormar kanske ser sig för lite extra var hon eller han sätter ner fötterna under skogspromenaden, medan den som har orm fobi helt väljer bort skogspromenaderna och raskt byter tv-kanal när det är naturprogram. Just ormar hör till de vanligaste sakerna som vi är rädda för, men man kan ha fobi för i princip vad som helst. Man brukar dela in specifika fobier i fem olika grupper beroende vad det är som utlöser rädslan:
• Levande varelser som ormar, spindlar, hundar och sniglar
• Blod, sprutor och skador
• Naturföreteelser som stormar, höjder och åskväder
• Specifika situationer som trånga utrymmen (klaustrofobi), flygresor och broar
• Annan form som till exempel kräkningar och höga ljud
Vare sig det handlar om harmlösa fjärilar eller flygresor, så inser en vuxen människa med fobi att rädslan är överdriven eller orimlig. Trots den insikten kan en fobi vara ett verkligt handikapp, eftersom den kan få en person att undvika och avstå en mängd situationer och aktiviteter, alternativt så uthärdar personen dessa situationer under intensiv ångest eller plåga. Man skulle kunna säga att rädslan i det undermedvetna har tagit kommandot över förnuftet i det medvetna. Detta beroende på att det undermedvetna sinnet är en miljon gånger starkare än det medvetna och representerar 95% av vår dagliga aktivitet.
Hur får man hjälp?
Det man gör i hypnos är att hitta den primära händelsen, dvs. den händelse eller situation där allt startade och eliminera den energin som finns där med hypnosterapi. När energin i händelsen/situationen inte länge finns där så reagerar det undermedvetna sinnet annorlunda.
Händelsen är nästan alltid någonting annat än det man kommer ihåg eller ens förstår och kan koppla ihop med fobin i det medvetna, därför är hypnos så effektivt då vi jobbar med det undermedvetna.
Det är ofta väldigt enkelt att eliminera fobier i hypnosterapi, för de flesta räcker det med 1-2 sessioner för att bli av med något som plågat dom i flera år.