Att känna sig arg och ilsken är inte dåligt eller fel och att medvetet, hälsosamt uttrycka ilska är väldigt välgörande, både emotionellt och fysiskt. Det finns en anledning till att du är arg, så när du tillåter dej att följ den känslan och uttryck den på ett hälsosamt och medvetet sätt så är det välgörande för kroppen och själen. Att stoppa undan eller att svälja ner ilska är inte hälsosamt, det gör oss sjuka, deprimerade, skapar självförakt och ger självskadebeteenden.

Många människor har väldigt svårt för att uttrycka ilska, det är väldigt vanligt. Det är inte lätt och kommer inte naturligt men det är värt ansträngningen att hitta dit! Jag menar nu inte att man ska skrika, bråka och dumpa sin ilska på andra människor för det är inte OK utan ta hand om den på ett hälsosamt och medvetet sätt, för bara då kan den transformeras och blir en kraft istället (så att vi kan vi sätta hälsosammagränser, stå upp för oss själv och öka vårt välbefinnande).

De flesta av oss har aldrig haft ett hälsosamt förhållningssätt till Ilska då vi tidigt i livet aldrig fick lära oss hur man gör, därför slutar de flesta av oss att uttrycka och börjar pysa ut frustration och irritation på ett mer subtilt sätt istället t.ex. genom spydiga hårda kalla kommentarer, pratar skit om andra eller tar till olika översittarbeteenden. Är du istället en person som har väldigt lätta att brusa upp, skrika och bråka för minsta småsak så är det viktigt att hitta ett hälsosamt sätt att ta hand om ilskan så att den inte förstör relationerna eller dumpas på andra. Kanske vill du inte ens erkänna att du är eller har varit arg? Värt att reflektera över då är att frustration och irritation är något vi alla varit någon gång, det är bara en behärskad form av ilska…

Faktum är att hela tanken att undvika negativa känslor som vi lär oss får mig att vilja skrika.. ! Vi kom till denna värld med alla känslor tillgängliga, naturliga och på plats, vi kunde uttrycka och visa vilket vi också gör fram till det att vi blir så pass gamla att vi blir medvetna om vad som är socialt accepterat och inte.

Så ge det en chans, utmana, utforska och du kan komma att bli förvånad över vad du upptäcker och känner om du släpper loss din inre kraft på ett hälsosamt sätt. Nedan hittar du några hälsosamma tips om hur du kan experimentera med att uttrycka ilska på ett medvetet sätt: 

Ventilera det med en vän (det är väldigt terapeutiskt). Fråga då först om det är ok att du gör det och ge vännen en schyst varning innan du lever dej in i situationen som gör dej arg, frustrerad, irriterad och lättar på trycket. När du sen kommer igång överdriver så mycket du bara kan och censurera inte orden. En varning dock, om du konstant behöver ventillera samma ämne, är det inte längre terapeutiskt. Då blir det återkontaminerande och ett ältande som inte är bra för sinnet, kroppen, själen eller vänskapen. Pröva då istället några av de andra tipsen och metoderna nedan.

Skriv ett brev. Att få dessa känslor på papper kan vara riktigt skönt. När du en gång för alla dumpat ut det på papper kan det sluta småkoka inuti dej och rulla runt i dina tankar. Det ger också klarhet, insikt och reflektion som en extra bonus. Återigen, när du börja skriva verkligen gå in för det med känsla och uttryck allt ocensurerat, det är viktigt att inte hålla tillbaka något. Ingen kommer läsa det du skriver, du skriver det för din skull. Känns det sedan rätt, bränn upp eller riva sönder i småbitar, pappret, texten i en symbolisk gest för att  rensa bort det.

Skrik i en kudde eller i en bil. Jag kan verkligen rekommendera att skrika, t.ex.  i en tom bil eller i en kudde så man inte skrämmer livet ur andra … när du känner dej spänd, arg och frustrerad .. det lättar på trycket och frigör energi inuti.

Gå in på toaletten och gör fula grimaser. Varför inte ta en ”tajm out”, gå på toaletten och i spegel framför dej gör alla möjliga fula, galna grimaser, släpp loss frustrationen och visa hur den ser ut, låt ansiktet och kroppen få vara med och uttrycka. Galet skönt och befriande.

Slå på en kudde eller bit i en handduk. Slå på en kudd med knytnävarna eller däng den i golvet eller i sängen. Ge dej verkligen hän och banka den hårt tills du känner att ilskan släpper greppet om dej. Och om du är spänd i käkarna och har spännigshuvudvärk kan du också prova att rulla ihop en handduk så att den blir som ett tjockt rep, sätta den i munnen och bita hårt med tänderna runt handduken som om du vore ett rovdjur som fångat ett byte som inte får komma loss.

Prata med personen du är arg på men på ett hälsosamt sätt. Men innan du gör det, se till att du först använt någon av metoderna innan för att förbereda och rensa dej, så att det du säger inte blir fult, elakt och skämmande utan sakligt, utifrån dej själv i en ren energi.

Avslutningsvis

Notera vad du känner i din kropp och hur det känns efter du gjort någon av övningarn ovan, ofta brukar ilskan förvandlas och transformeras till något annat när vi tillåter den att uttryckas. Om och när du tillåter ilska att röra sig på ett hälsosamt och säkert sätt, kommer du tydligare känna dej själv, veta hur du ska och vill göra. Du kommer också med all säkerhet också känna dig bättre fysiskt.

Ilska, frustration, irritation är bara toppen på isberget och är en signal till dej att börja utforska vilka känslor och tankar som ligger under. Rikta sedan uppmärksamheten dit och identifiera den underliggande orsaken (kanske: skam, osäkerhet, stress, sårad, avvisad, attackerad, rädsla etc.). Refektera över vilka centrala behov, önskningar och värderingar som finns bakom din ilska för att kunna tahand om och förstå dej själv bättre!