Solen börjar lysa, dagarna blir längre, utomhussäsongen börjar så smått. Vi går mot vår, men alla känner sig inte lika energiska. För vissa är det en säsong av kronisk trötthet, speciellt när vi går över till sommartid. Symptom på vårtrötthet kan vara väldigt olika men det är vanligt med trötthet, yrsel, irritation, huvudvärk och ett nedstämt humör. Personligen känner jag att det påverkar mej starkare ju äldre jag blir eller så har jag blivit känsligare!

Vårtrötthet är en reaktion på förändringar i naturen och miljön vi vistas i. Precis som ”Jetlag” kan kroppen ta flera veckor på sig för att anpassa sig till ökat solljus och värme. Människor, precis som djur, reglerar sin ämnesomsättning och hormonnivåer i takt med yttre stimuli som ljus och temperatur. När det är kallt och mörkt ute på vintern skyddar kroppen sig självt genom att sänka sin kärntemperatur jämfört med den vi har på sommaren. Detta gör att vi saktar ner metabolism så att kroppen går in i en slags ”mini-viloläge”. Under dessa månader producerar kroppen mer av sömnhormonet melatonin, vilket resulterar i ett ökat sömnbehov. Så när våren kommer och ger längre och mer timmar av solljus, måste kroppen anpassa sig. Kroppstemperaturen stiger, blodkärlen utvidgar sig och blodtryck sjunker. Ljuset gör att kroppen släpper ut mer av ”aktivitetshormonet” serotonin och eftersom kroppen inte kan hantera anpassningsprocessen så snabbt som bara över en natt, så drabbas flera av oss av vår trötthet och får ”Jetlag” symptom.

Andra faktorer som kan bidra till vårtröttheten är:
– Personliga vanor spelar en roll, till exempel hur man organiserar sin dag, går och lägger sig eller går upp.
– Infektioner är vanliga vid just säsongsförändringar.

Man kan lindra symptomen med hjälp av att:
– Spendera mer tid utomhus eller genomgå ljusterapi med speciella lampor som använder filtrerat ljus (då ljus stimulerar produktionen av aktivitetshormon serotonin).
– Du kan bastubada och kontrastduscha (varmt/kallt), det stabiliserar blodcirkulationen så att den är mindre mottagligt för temperaturfluktuationer.
– Äta mycket god färsk frukt och grönsaker, det levererar en extra mängd vitaminer och mineraler till kroppen.
– Dricka mycket vatten eller annan nyttig vätska. Det gör att kroppen anpassar sig för våren från insidan och ut.

När vårtröttheten är extra akut hjälper det att ta en kort paus och få lite frisk luft samt att applicera kallt vatten på underarmarna eller ta en fuktig trasa i pannan.

Rekommendationen är att ge kroppen tid att anpassa sig! Ta det lugnt och ta inte symptomen på för stort alvar. Det är som en mild jetlag – kroppen har förts utanför sin ordinarie vanliga rytm.