Vad exakt är självhypnos? Är det som meditation? Vad är skillnaden? Skillnaden mellan meditation och självhypnos är egentligen ingenting förutom vad du gör när du är i detta djupt avslappnade tillstånd.

Så här fungerar det: Sätt dej själv i ett väldigt avslappnat tillstånd och ”omprogrammera” sedan ditt egna undermedvetna, genom att ersätta negativa tankar med mer positiva. I självhypnosen visualiserar du också det resultatet du vill ha. Så, om ditt mål är att gå ner i vikt, så visualisera dig med din nya figur, eller som någon som gärna lämnar oäten mat på tallriken. Ta med så många sinnen som möjligt i upplevelsen, verkligen känn hur det känns att vara i den nya kroppen och att det inte smakar gott med bullar eller kakor.

Eller om du vill spela fotboll bättre, visualisera dig själv att ha gjort en perfekt match i en viktig final, hur känns det i kroppen, se och upplev exakt vad det är som du gör så bra och hur du gör, upplev och känn!

När du lärt dej grunden i självhypnos kan du använda det i stunder av stress, frustration eller när du känner dej svag.

Självhypnos funkar för allt möjligt som du vill jobba med och förändra, nedan hittar du några exempel.
1. Gå ner i vikt om du lider av ohälsosam fetma
Gör så här: När ditt sinne är avslappnad, visualisera alla positiva saker som du åstadkommer med att du nå din ideala storlek, äter god hälsosam mat, är aktiv och bra kondition, fått mer energi. Det är viktigt att du visualisera dig själv som den typ av person som kan säga nej till mat. Göra detta 10 minuter om dagen för att förändra sättet du tänker och känner för mat och bygga självförtroende.

2. Idrott/Sport

Så här fungerar det: Många välkända idrottare har arbetat med hypnoterapeuter för att lära sig själv hypnos tekniker, som kan hjälpa dem att övervinna problem med självtvivel som kan hålla dem från att flytta till nästa nivå av prestanda.
Boxer Mike Tyson har medgett användning av hypnos innan hans stora slagsmål, säger han att han var ”hypnotiserad två eller tre gånger om dagen – innan sparring, före träning och innan slagsmål”.

3. Fobi
Så här fungerar det: Självhypnos hjälper att sätta faror i perspektiv. Det lär oss att slappna av och visualisera för att hantera och ta itu med situationer som triggar.
Personer med social fobi kan lära sig att visualisera sig ge ett tal till ett rum fullt av klappar, leende människor. Med hjälp av självhypnos kan du omprogrammera ditt sinne och din reaktion på triggers – vare sig det spindlar, vatten eller flygande och ersätta den med en känsla av att vara lugn och kontroll.

Vill du veta mer och lära dig dessa tekniker, hjälper jag gärna till som utbildad hypnotisör – det går också att lära sig själv från böcker eller med online handledning.