Alla har vi väll någon gång känt oss stressade och oroliga, det är normalt och är inget konstigt! Men att under lång tid leva med stressymptom så som huvudvärk, sömnproblem, aptitlöshet, glömska är inte hälsosamt och kan om det går för lång tid leda till utbrändhet och sjukskrivning.

Som tur är finns det massor av förebyggande saker som man kan göra för att inte hamna i denna negativa ”loop”. Tyvärr finns det ingen standard mall eller checklista för vad du ska göra, vi är alla unika och behöver alla hitta vad som funkar för oss själva. Nedan hittar du några tips om vart du kan börja, känn efter vad som känns rätt för dej och börja där.

1. Sänk din egen ambitionsnivå

Många gånger är det vi själva som sätter ribban för högt och försöker leva upp till något som inte är realistiskt. Det du då behöver göra är att sänka din egen ambitionsnivå och bli medveten om dina resurser och dina begränsningar.
Våga vara ärlig med dej själv och andra, samt säg nej, så att du inte tar på dej för mycket vare sig det är i hemmet, privatlivet eller i arbetslivet.

2. Be om hjälp
Kanske har du svårt att be om hjälp, för att du har en ”kan själv” & ”jag klarar mej själv” attityd … men se då om du kan utmana dej själv och prata med någon som du litar på, berätta att du har svårt att hantera det som händer just nu och be om hjälp som kan underlätta för dej i vardagen och arbetet. I motsats till det vi tror så uppskattar människor ärlighet och att vi vågar berätta om våra begränsningar. Det gör dej mänsklig, väcker empati och gör relationen ännu djupare. Att be om hjälp är inget misslyckande!

3. Ta hand om dej själv
Och skapa tid för återhämtning varje dag! Gör något du tycker om och njuter av i en miljö som är avslappnad och kravlös t.ex. pyssla i trädgården, sticka, pyssla, läsa. Eller ta en timeout och gör ingenting t.ex. blund och lyssna på musik. Ta några minuter och tänk över vad det är som får dig att må bra, och lägg in detta som en del av din vardag (minst 10 minuter) Det kan alla göra!

4. Aktivera dig fysiskt på något sätt
Att utöva någon form av fysisk aktivitet som får dig att ”tömma” huvudet på tankar under en stund hjälper dej komma ner i kroppen och ger möjlighet till insikter och kreativitet. Det behöver inte vara en så stor aktivitet, ibland kan en promenad och frisk luft räcka långt och kan göra att du får andra perspektiv. Om du har svårt att sova så hjälper motion även dig till bättre sömn.

5. Lägg ditt fokus och energi på rätt ställe
Notera vad ditt fokus ligger och vart din energi går? Lägger du det på dej själv och ditt liv eller lägger du det på sånt som du inte har att göra med eller rår över? T.ex. vad din vän/partner eller kollega ska/inte ska göra eller på omständigheter så som liv och död, olyckor etc. Lägg din energi och ditt fokus på dej och det du kan påverka, inte på alla andra/allt annat runt omkring dej som du ändå inte kan kontrollera eller göra någonting åt.

Det viktigaste är att inte göra detta till ännu en utav alla andra saker som du MÅSTE göra med en allt för hög ambitionsnivå som inte är realistisk! Det första steget handlar om att du medvetet börjar prioritera dej själv … när du gör det så kommer allting annat att hända av sig självt, steg för steg!