Vilket råd skulle jag ge mej själv som tonåring om jag hade möjlighet idag?!

– Först och främst skulle jag säga till mej själv att följa mitt hjärta och göra de val som känns rätt för mej, även om
det betydde att göra andra besvikna eller oroliga! Att våga låta hjärtat styra, inte huvud och tankarna. Vi är alla födda med en intuition som vi glömt bort att använda, vi vet rätt svar om vi bara lyssnar på din lilla rösten inuti. Men då måste vi vara riktigt tysta och stilla, annars hör vi den inte! Och det positiva är att ju mer vi börjar lyssna inåt, desto högre, tydligare och bestämdare blir rösten!

– Jag skulle säga hur viktigt det är att älska, ta hand om och uppskatta mej själv så som jag är, inte slå, piska och pumpa upp mej själv att vara någon annan och leva någon annans liv. Och det är OK att vara känslig, att ha mycket känslor och INGET av det är fel, det är tvärt om modigt att ha ett stort, varmt, öppet hjärta i en kall och hård värd! Utveckla däremot konsten att kunna öppna och stänga den färdigheten beroende på sammanhang och person du umgås med. Det är inte alltid nyttigt att vara så öppen ..

– Jag skulle också ge tipset att räcka ut en hand till en vuxen om man känner sig isolerad, ensam, mobbad, deprimerad etc. Jag kände mej udda, hade svårt i skolan både med matte och stavning, jag hade det man idag kallar för dyslexi men visste inte om det då, trodde det var något fel på mej. Ville passa in men gjorde det inte, blev mobbad. Gjorde saker jag egentligen inte ville för att tillhöra och få vara med. Inser idag vikten av ett socialt nätverk, med likasinnade, samma åldersgrupp och samma typ av utmaning. Där har du som förälder ett stort ansvar och en viktig roll att hjälpa ditt barn att hitta och knyta ihop dom kontakterna så att de får den hjälpen och det stödet dom behöver för att inte isolera sig och må dåligt. Att våga sträcka ut en hand och be om hjälp är inte en svaghet utan en styrka!

– Jag skulle förklara att alla känslor är bra, även ilskan, eftersom ilskan i dess renaste form är livskraft, styrka och gör oss mer levande. Med hjälp av den sätter vi hälsosamma gränser och vågar säga nej, den ger också kraft och energi att göra det vi vill och behöves för att må bra. Effekterna av att trycka ner känslor, så som ilska är påtaglig och får en stark negativ påverkan på våra liv och pyser ut som frustration/irritation och dumpas på alla runt omkring.

– Jag skulle uppmuntra mej själv att våga stanna i utrymmen av tomhet mellan aktiviter (att inte göra något hela tiden). Återhämtning och reflektion skapas i dessa viktiga pausar som guidar oss vidare i livet, steg för steg, bit för bit. Och utan återhämtningen kör vi oss själv in i väggen hårt, snabbt och brutalt förr eller senare ..

– Jag skulle lära mej själv tekniken att meditera regelbundet! Meditation är ett sätt att skapa medveten närvaro och ju mer medveten närvaro man har i sitt liv, desto mer uppskattar man allt som man ser och upplever. Det är som att upptäcka en ny värd, en ny dimension. I den dimensionen finns inga problem, allt som finns är här och nu, det som är. Så avslappnade, guidande, och livsnödvändigt!

Vilket råd skulle du ge dej själv som tonåring om du hade möjligheten?
Ta också en minut och refektera över vilka insikter och reflektioner det ger dej!
Lever du din egen sanning?