Lagom till nyår är det en bra tidpunkt att stanna upp och reflektera över vad man har åstadkommit, vad som varit bra och vad man vill lämna bakom sig. För att sedan blicka framåt och funderar på vilka ambitioner och mål man har för nästa år.

Jag är redan börjar min reflektion och inbjuder dig att göra detsamma. Jag älskar denna typ av reflektion! Att notera höjdpunkter och lärdomar, hur jag har utvecklats, minnesvärda ögonblick, de olika målen och visionerna jag har uppnått och rört mej mot. Ofta är jag förvånad över hur mycket jag uppnått. När vi traska igenom våra hektiska liv tänker vi inte ofta på vad vi har gjort och uppnått. Så jag inbjuder dig att reflektera över dessa frågor för att inventera och fira året som varit samt reflektera över dina avsikter och ambitioner för det nya året.

Det gångna året:

1) Vad gick bra? Identifiera det du åstadkommit eller gjort och notera allt annat som gick bra och som är värt att lyfta fram.

2) På vilket sätt har du växa och utvecklas? Vad har du utmanats med och hur har det hjälpt dej att växa? Vad blev det för resultat? Vilka nya färdigheter, kunskap, idéer och insikter (liv, arbete, annat) har gjort dej till en bättre människa under det gångna året?

3) Vilka var dina favoritögonblick från det det året som varit? Det är viktigt att njuta av positiva erfarenheter för att bygga optimism, kraft och energi – alla dessa saker är viktiga ingredienser till personlig och professionell välbefinnande!

4) Vad behöver du göra för att rensa ut eller släppa taget ifrån något i det gångna året, så att du är redo och kan börja om från början i det nya året? Fundera både på fysiskt utrymme (kontoret, hemma) samt dina emotionella och mentala tankesätt.

5) Vad och vem är du mest tacksam för just nu? Tänk på människorna i ditt liv, omständigheterna, gåvor, gör detta till en riktigt ”härlig” lista!

6) Om det fanns ett tema för det gamla året för dig personligen, vad skulle det vara? Dvs. ”Detta var det år då …..”

Det nya året:

7) Vad vill du åstadkomma under det nya året? Vilka visioner och mål har du? Både professionellt men även personligt? Fundera över små, medelstora och stora våghalsiga mål.

8) Vilka av dina styrkor och tillgångar som du medvetet kommer använda dej mer av under det kommande året för att förverkliga dina mål och visioner? Fundera över dina personliga styrkor och tillgångar såsom ditt nätverk, kunskap, erfarenhet och mer.

9) På vilket sätt kommer du att ta hand om ditt personliga välbefinnande för att bibehålla eller öka din kraft, energi, inspiration och passion och välbefinnande? Ta dig tid att reflektera över ditt välbefinnande (fysiskt, mentalt och känslomässigt). Om du var på din topp – hur skulle det se ut och kännas? Och vad behöver hända för att överbrygga klyftan från där du är idag till där du vill vara?

10) Är det så att det kommande året kommer ha ett personligt team, vad skulle det då vara? Dvs ”Detta kommer att bli det år då …”

11) På vilket sätt kommer du att ta hand om ditt professionella välbefinnande att öka eller bibehålla dina arbetslivets ambitioner? Vilka nya färdigheter kommer du att behöva förvärva eller fördjupa? Hur kommer du att främja / öka ditt nätverk? Vilka nya utmaningar vill du ta dej an? Och vilket stöd behöver du för att hjälpa dig att nå dina mål och visioner i yrkeslivet?

12) På vilket sätt och hur kommer du att bidra med något till något större, till en bättre värld?

Allt detta låter och ser bra ut MEN du har gjort detta varje år och fallit platt, du kanske saknar den disciplin och strukturen som behövs?!Då kan det vara bra att ta hjälp och stöd av en coach. Du behöver faktiskt inte göra allting själv, ensam är inte alltid stark. Jag stöttar dej gärna att hitta din väg, hjälper dej att hålla fokus och utmana dej där det behövs så att du får en spännande, roligt och utvecklande resa mot dina mål och visioner i det nya året.