Känns det tungt att komma tillbaka till jobbet efter ledigheten? Många drabbas av ångest, nedstämdhet och stress när semestern är slut och jobbet/skolan börjar igen. Du är inte ensam!
Nedan hittar du 6 tips för att göra övergången så smidig som möjlig.

1. Ställ tillbaka dygnsrytmen.
De ljusa nätterna och de varma temperaturerna gör att vi går och lägger oss senare på nätterna och sover längre på morgonen. Det tar tid att ställa om dygnsrytmen, så börja i tid. För lite sömn påverkar minnet och humöret på ett negativt sätt.

2. Mjukstarta jobbet
Rivstarta inte jobbet med en massa aktiviteter och projekt utan ta det lugnt och ha tålamod med dej själv, det är normalt att vara mindre effektiv och mer förvirrad än vanligt under första veckan. Ha rimliga förväntningar på dej själv och sätt inte för höga krav. Det tar tid att komma in i matchen igenom.

3. Gör korta avbrott och skapa utrymme för pauser
Skapa tillfällen att vara social och fika med en arbetskollega eller få lite luft och energi genom att ta ett varv runt huset i solen, hämta kaffe eller vatten, titta ut genom fönstret och lyssna på skön musik. Varför inte unna dej en lång lunch på stan med kollegor eller lägg in ett träningspass. Det är ett sätt att bryta den mentala intensiteten som kan infinna sig efter en lång ledighet.

4. Aktivera dej och gör saker du tycker om efter jobbet
Hitta på saker! Träffa kompisar, gå på museum, teater, träna. Ta lång promenader med hunden eller gå på restaurang. Fortsätt att aktivera dej så känns det bättre att vara tillbaka i vardagen igen.

5. Lägg om onyttiga semester vanor
Trappa ner mängden socker, alkohol, tobak och koffein från en ”helg hela veckannivå” till en mer normal ”vardagsnivå”. Bara genom att minska mängden kommer du snabbt att se resultat både humörsmässigt men också hälsomässigt.

6. Nystart
Kanske har du gjort reflektioner, fått insikter om dej själv om hur du lever ditt liv och hur ditt jobb känns under ledigheten som du vill förändra/justera. Ta tillfället i akt och sätt inspirerande nya mål, skapa nya arbetssätt och hitta miljöer som passar dej. Använd din återfunna energi från semestern till att göra en nystart och ta hjälpa av vänner, kollegor, chef eller coach för att komma till skott.

Lycka till!