Vad tänker och känner du intuitivt när du läser frågan? Vad skulle du göra annorlunda, vad skulle du vara och hur skulle du leva ditt liv om du visste att du inte kunde misslyckas? Är det rädslan för misslyckandet eller avslaget som håller dej tillbaka och stoppar dej från att åstadkomma något du alltid velat göra? Sikta mot stjärnorna och berätta ”Vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?”

Och hitta inte på en massa ursäkter till varför du inte kan göra det, så som: ”Jag är för upptagen, jag är för gammal, jag är inte tillräckligt smart eller duktig, jag vill inte svika andra, jag har inte ekonomiska medel”. Vi hittar på alla möjliga slags ursäkter för att stoppa och förhindra oss själva genom att tänka för mycket och prata oss själva ur det som skulle kunna vara nästa stora grej i våra liv. Det är vår rädsla att misslyckas som stoppar oss från att gå vidare. Det hindrar oss från att göra vad vi vet att vi borde och det handlar vanligtvis om något som förändrar livet. Vi lär oss att misslyckande är motsatsen till framgång. Men så är det inte – misslyckande är en del av framgången. Man kan inte nå framgång utan att misslyckas.

Så hur använder du misslyckandet till din fördel?

-Expand dina mål. Omvärdera misslyckande genom att expandera dina mål. Hur gör du det? Förutom det faktiska resultatet du strävar efter, inkludera även att lära dig något nytt i målet, då kommer du aldrig tekniskt sett att misslyckas, för det finns alltid något nytt att lära sig. Gör övergången från ”vinn eller misslyckas” till ”vinn eller lära sig”.

-Kombinera positiv tänkande och visualisering. ”Journal of Experimental Social Psychology” publicerade under 2011 en studie där forskning visat att de bästa resultaten skapas när vi balanserar positivt tänkande med att visualisera framtida hinder och utmaningar vi kanske kan komma att stöta på. Försök att tänka på en situation där du är rädd för misslyckande, sedan visualisera dig själv att möta det hindret och känna rädslan. Därefter spendera ca. tio minuter för att planera hur du ska övervinna det hindret och visualisera sig själv lyckas. Idag visar hjärnstudier att tankar ger samma mentala instruktioner som handlingar. ”Mentalt bildspråk påverkar många kognitiva processer i hjärnan: motorstyrning, uppmärksamhet, uppfattning, planering och minne.” Därför blir hjärnan utbildad för verklig prestanda under visualisering. Se är att tro!

– Ta det inte personligt. När vi befinner oss i ett misslyckande tar vi det ofta personligt och vi associerar alltid misslyckandet med oss själva. När du känner dig upprörd över ett specifikt misslyckande, fråga dig själv ”Vad finns det för fakta i denna situation?” Försök sedan att skilja faktan från din personliga berättelse/historia som är relaterad till dig. Det är 2 helt olika saker …

– Känn rädslan. Vi känner oss ofta förlamade, för att vi inte gillar känslan av rädsla. Och vi fortsätter att undvika och springa bort från den känslan, med vetskap om att den aldrig försvinner. Men om du konfronterar rädslan och låter dig känna den när den dyker upp märker du att den snabbt kommer att bli mer hanterbar.

– Se den positiva sidan. Fråga dig själv dessa tre kraftfulla frågor:
1) Vad lärde jag mig från början till slutet av denna erfarenhet?
2) Hur kan jag bli en bättre person från denna erfarenhet?
3) Vilka tre positiva saker kom ut ur denna erfarenhet? När du försöker se de positiva sidorna från ditt misslyckande ser du nya möjligheter och kan därmed ta dej ut ur känslan av misslyckande.

”Endast genom att konfrontera dina demoner kan du någonsin hoppas att erövra dem.” – Ellen Hopkins
”Oroa dig inte för misslyckanden, oroa dig för de chanser du saknar när du inte ens försöker.” – Jack Canfield

Så vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?